Condensul apare în următoarele condiții:
– daca exista surse care pot genera vapori de apa, precum: activitati familiale (baie, bucatarie etc). Intr-o camera standard, se pot forma pana la 3 litri/zi de vapori de apa.
– cantitatea de vapori de apă produsă in timpul gatirii hranei în fiecare zi (cu ajutorul aragazului) este de până la 2 litri/zi.
– cantitea suplimentară de vapori produsă prin respirație poate provoca o creștere a umidității, ceea ce poate duce la formarea condensului, în sezonul rece. Vaporii de apă produsi prin respirație pot produce un surplus de pana la 1-2 litri de apă pe zi pentru aerul din interior.
– plantele incorect amplasate pe glafuri si prezenta surselor de caldura, plasarea incorecta a draperiilor sau jaluzelelor
In situatia in care coeficientul termic al tamplariei este in limita standardelor, sub 1.5W/mpK, in general la geamurile low-e, producerea condensului este evitata. Daca acest coeficient este mai mare de 2.5W/mpK aparitia condensului este mult mai probabila.
Etanseitatea este una dintre cele mai importante caracterisitici ale tamplariei PVC sau aluminiu, alaturi de protectia termica si rezistenta.
Lipsa aerisirii unui spatiu care este imbibat cu vapori de apa este unul dintre motivele aparitiei condensului. In cazul in care aerisirea nu are loc si umiditatea este foarte mare, condensul urca in susul ferestrei, transformandu-se in picaturi de apa.
Condensul apare chiar daca montarea tamplariei PVC sau aluminiu a fost corect realizata.
Sticla low-e este recomandata ca fiind cea mai buna pentru prevenirea condensului, dar acest lucru nu previne complet aparitia condensului, in sezonul rece, mai ales in situatia in care incaperile sunt saturate cu vapori de apa si umiditatea este crescuta.